Tudtátok, hogy annak az ananászos-sonkás ételnek, amit mindenki hawaii pizzaként ismer, nem sok köze van a trópusi szigethez ?
Képzeljétek el, még 1960-ban egy Kanadában élő görög fickó megnyitotta éttermét és – jó meglátással – étlapjára felvette a kínai ételeket és az olasz pizzát is, majd vad kísérletezésbe kezdett velük.
Majd 1962-ben – utólagos bevallásuk szerint véletlenül – egyszer csak összejött a sajt-sonka-ananász kombó.
Vendégei pedig szó szerint és átvitt értelemben is „falták” az új kísérlet eredményét. Az ugye köztudott, hogy a kínai konyhán kívül akkoriban senki nem keverte az édeset és a sósat ilyen bátran.
A klasszikus olasz pizza ortodox rajongói pedig a „Polinéz Perverzió” gúnynevet akasztották rá.
A hawaii pizza óriási mázlija, hogy éppen akkor kísérletezték ki, amikor Amerikában beütött a „tiki-divathullám”. Trendinek számított minden, ami a csendes-óceáni szigetvilágból származott, az ananászos-kókuszos koktélok, a tiki bárok, a hawaii-mintás ingek, stb…
A hawaii pizza ennek a divathullámnak a hátán aztán pár év alatt az egész világot meghódította.
25
jan
2018
1 Hozzászólás